Tone of voice: hoe spreek jij je doelgroep aan?

door | okt 15, 2020

Ik zat ooit een artikel van 365 dagen succesvol te lezen waarin ze de term ‘watermeloenentaal‘ uitlegden. Al knikkend las ik de column in 1x uit en deelde het met een aantal mensen waarvoor ik het relevant vond. Met de term bedoelen ze dat je zo helder bent in je communicatie dat er geen verwarring kan zijn over de betekenis. Als ik praat over een watermeloen snap jij waar ik het over heb. 

Ook de manier van schrijven paste de column heel goed bij 365 dagen succesvol. Ze zijn toegankelijk, houden van een grapje en persoonlijk. Daarnaast willen ze hun volgers graag inspireren en informeren over een leuker leven en hoe je dat kunt realiseren. Ik ben fan!

Tone of voice: hoe spreek jij je doelgroep aan? 

De manier waarop 365 dagen succesvol met hun doelgroep omgaat is heel kenmerkend. Hoe ze dat doen? Ze hebben hun missie heel duidelijk vertaald in hun tone of voice.

Tone = de toon, kan per kanaal, gelegenheid of doelgroep lichtelijk verschillen.
Voice = de stem van het merk.

Tone of Voice betekent dus hoe je je merk vertaald naar buiten toe.

Je wilt je doelgroep natuurlijk op de juiste manier aanspreken. Naast een passende uitstraling is het ook belangrijk om op een goede manier te communiceren. In de tone of voice beschrijf je het karakter van deze communicatie. Het heeft betrekking op alle kanalen die je inzet, bijvoorbeeld social media, e-mail, je website en eventueel drukwerk. Door dit consistent door te voeren zorg je voor vertrouwen en herkenning bij jouw potentiële klanten.

De onderdelen van de tone of voice

Leuk zo’n uitleg over wat het is, maar je wilt natuurlijk ook weten HOE je dan de tone of voice bepaald. Er zijn verschillende facetten belangrijk om rekening mee te houden bij het bepalen en vervolgens toepassen van de tone of voice..

#1 Laat het bij het bedrijf passen

Hoewel het belangrijk is om de tone of voice bij je doelgroep aan te laten sluiten is het ook belangrijk dat het bij het bedrijf past. Je moet je natuurlijk niet anders voordoen dan je in de realiteit bent! 

De ‘voice’ blijft in de basis gelijk omdat het een weerspiegeling van het merk is. Het is een vertaling van de merkpersoonlijkheid. Om dit helder te maken moet je de kernwaarden en eigenschappen van je merk helder hebben. Een makkelijke en leuke oefening is om je bedrijf te vergelijken met bijvoorbeeld een auto, persoon, dier, noem het maar op. De vraag is dan ‘welke auto is ons bedrijf en waarom?’. Hier kan je al mooie inzichten uithalen!

Om het verder uit te diepen is het goed om het bedrijf op verschillende assen te plaatsen.

  • Zijn we persoonlijk of juist meer formeel?
  • Modern of traditioneel?
  • Houden we van een grapje of zijn we juist serieus?
  • Toegankelijk of exclusief?

Probeer zo dicht mogelijk ‘bij jezelf’ te blijven en wees eerlijk. Baseer je tone of voice op eigenschappen die je merk ook daadwerkelijk heeft. Anders schep je verwachtingen die niet kloppen. 

merkpersoonlijkheid-spectrum

#2 Weet wie je doelgroep is en welke taal ze gebruiken

Om de ‘Tone’ te kunnen bepalen is het eerst belangrijk om te weten of je je moet richten op zakelijke klanten of consumenten. Een paar vragen om je doelgroep duidelijker te maken:

B2B

  • In welke branche bevindt zich jouw doelgroep?
  • Wat zijn bedrijfsprocessen waar jouw product of dienst op aansluit?
  • Hoe groot is het bedrijf en op welke functie richt je je?
  • Op welke markt richt jouw klant zich?

B2C

  • Wat zijn persoonlijke kenmerken van je doelgroep?
  • Wat is hun opleidingsniveau en inkomen?
  • Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit?
  • Wat zijn hun interesses?

Als je helder hebt wie je doelgroep is is het tijd om dieper te duiken in de taal die ze gebruiken.

Een paar mogelijke vragen om te stellen:

  • Kan je vakjargon gebruiken of juist meer simpele termen?
  • Kan je je gebruiken of zeg je u?
  • Kan je Engelse woorden gebruiken?
  • Kan je emoji’s gebruiken of niet?

Het kan ook voorkomen dat je met verschillende doelgroepen te maken hebt, dan is het handig om verschillende variaties te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook heel waardevol zijn om te testen bij je doelgroep of dit aanslaat!

Tone of Voice doel

#3 Zorg voor een doel

Bij elk stuk content wat je deelt is het belangrijk om je bewust te zijn van het doel ervan. Een doel is niet zozeer het plaatsen ervan, maar wat je er bij je ontvangers wilt bereiken.

Er zijn 6 smaken voor doelen:

  • Activeren
  • Informeren
  • Inspireren
  • Instrueren
  • Opiniëren
  • Overtuigen

Per tekst kies je maar 1 doel, anders wordt het chaotisch. Per doel pas je je tekst aan binnen de kaders van je merkpersoonlijkheid

2 voorbeelden:

  1. Wil je iemand informeren? Dan kan je het zakelijk en heel concreet houden. Geen poespas.
  2. Wil je iemand activeren? Dan kan je je meer richten op emotie en gebruik je verleidelijke of wervende teksten.

#4 Let op het kanaal

De basis staat, nu nog de variaties per kanaal. Op je website heb je meer vrijheid en ruimte om te communiceren dan op bijvoorbeeld social media. Daarnaast heb je ook nog te maken met verschillende doelgroepen per social media kanaal. 

Op LinkedIn zal je wellicht zakelijker communiceren en op Instagram is er meer ruimte voor een persoonlijke touch. 

Als laatste heb je ook nog te maken met de algoritmes van social media. Wat zijn bijvoorbeeld de tijdstippen dat mensen op het kanaal zijn en wat is hun gedrag? Op Instagram draait alles om foto en video en minder om tekst. Dan moet je direct een sterke visuele indruk achter laten. 

Op LinkedIn draait het meer om inhoud dan om het visuele aspect. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden en die de taal, opbouw van zinnen en de lengte ervan beïnvloeden. 

#5 Wees consistent

Door consistent te zijn in de doorvertaling van je tone of voice zorg je voor vertrouwen bij de ontvanger. Het draagt bij aan het opbouwen van het imago van het merk. Wanneer de lezer denkt dat alle teksten altijd door dezelfde persoon zijn geschreven zit je goed! 

Omdat je altijd op dezelfde manier schrijft die past bij het bedrijf en de doelgroep zorg je ervoor dat je gewenste resultaten gaat behalen. Jouw potentiële klanten herkennen zich in het verhaal en de verwachtingen passen bij de realiteit. 

Dit betekent echter ook dat je niet zomaar je tone of voice kunt wijzigen. Als je in 1 klap alles verandert leidt je bedrijf hieronder omdat het vertrouwen weg is. Het is wel mogelijk om heel langzaam dit aan te passen zodat je volgers het niet merken en ze de tijd hebben om eraan te wennen.

Heb jij je tone of voice helder? We helpen je graag!