Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten

door | sep 29, 2021

Starten met marketing voelt als ondernemer soms als een enorme drempel. Je weet dat het belangrijk is, maar waar start je? Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden, dus hoe kies je nou de juiste kanalen? En wat ga je er dan vervolgens mee doen?

In het begin was dit voor mij ook een enorme zoektocht. Ik deed aan wat je noemt ‘hoopmarketing’: je plaatst wel wat dingen online en je hoopt dat er wat uitkomt. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen is dit geen goede aanpak en al helemaal geen strategie. Als je gaat starten met marketing je wel een gedegen plan wilt hebben om mee aan de slag te gaan.

Inmiddels heb ik ontzettend veel dingen geprobeerd en een strategie voor mezelf gemaakt. In deze blog deel ik je de 5 stappen hoe jij kunt gaan starten met marketing door voor jezelf een marketingstrategie op te zetten die voor jou werkt. 

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Stap 1: werk aan de fundering 

Als je gaat starten met marketing is het allereerst belangrijk dat je een stevige fundering hebt voor jouw bedrijf. Je moet natuurlijk wel weten wie je probeert te bereiken met je marketing, wat je boodschap is en ook hoe het eruit moet zien. Je maakt dus eerst een merk van jezelf voordat je dit naar buiten gaat brengen. Hoe je dit doet kan je hier meer over lezen.

Stap 2: bepaal jouw kanalen

Om te starten met marketing ga je bepalen welke kanalen je in gaat zetten om jezelf zichtbaar te maken. Hier zijn vele mogelijkheden in die je kunt onderverdelen in lange en korte termijn en betaalde marketing.

Korte termijn marketing is content die snel verdwijnt in de massa. Het is een leuke manier om snel in contact te komen met je doelgroep, maar het is niet goed vindbaar. Vaak worden deze kanalen gebruikt om in beeld te komen bij de doelgroep om vervolgens door te sturen naar andere kanalen. Kanalen die onder korte termijn marketing vallen zijn:

Lange termijn marketing richt zich juist op goede vindbaarheid. Het kost meestal iets meer werk om het te maken, maar je plukt daar op termijn wel de vruchten van als het eenmaal staat. Bijvoorbeeld bij blogs kan het even duren voordat Google ze oppikt, maar als je doelgroep ernaar zoekt vinden ze eenvoudig je website. Voorbeelden van lange termijn marketing zijn:

Als laatste vorm heb je ook nog betaalde marketing. Hiervoor investeer je geld in advertenties om bijvoorbeeld je webinar, e-book, evenement of content te promoten. Hiermee bereik je eenvoudig onbekende personen om kennis te laten maken met je, maar je zult er dus eerst voor moeten betalen voordat je er iets voor terugkrijgt.

Om een goede strategie te formuleren is het vooral interessant om te kijken naar een combinatie van lange en korte termijn marketing. Zo kan je bijvoorbeeld blogs schrijven en een podcast erover maken en deze vervolgens promoten op je Instagram. 

Maar hoe bepaal je nou precies welke kanalen jij in moet zetten als je gaat starten met marketing? Allereerst is het interessant je af te vragen waar jouw doelgroep zich bevindt. Zitten zij alleen op Instagram van de sociale media? Dan zet je Instagram in. Weet je niet waar jouw doelgroep zich bevindt? Dan is het verstandig om hier onderzoek naar te doen. 

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de kanalen bij jou passen. Dus stel jij houdt enorm veel van schrijven, dan is het interessant om blogs te gaan schrijven en posts voor je social media. Praat jij gemakkelijker dan dat je schrijft? Dan kan je kijken naar een podcast en video’s voor YouTube en social media. Door naar beiden aspecten te kijken kan je kanalen kiezen die bij jou en je doelgroep passen.

Stap 3: bepaal jouw onderwerpen

Bij het starten met marketing moet je ook gaan bepalen waar je over gaat vertellen. Dit geeft niet alleen jou een focus waar je content over gaat maken, maar maakt het ook voor de ontvanger ervan duidelijk wat jouw expertises zijn. 

Bepaal voor jezelf wat de 3-6 onderwerpen zijn waar je regelmatig over kunt vertellen. Bij ons zijn dat bijvoorbeeld branding, marketing, ondernemerschap en mindset. Maar je kunt het ook specifieker maken. Dus stel jij bent een mindsetcoach, dan zou je als onderwerpen belemmerende overtuigingen, patronen, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen kunnen hebben.  

Als je dan een lijstje hebt met je onderwerpen kan het helpen als je eronder gaat zetten wat er onder valt. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je als marketeer als categorie automatiseren hebt en eronder weer onderwerpen vallen zoals funnel, e-book, adverteren en systemen. 

Als je deze lijstjes hebt van categorieën en wat voor onderwerpen er onder vallen is het veel makkelijker om content te gaan maken. 

Stap 4: maak een plan

Oke, de basis staat, maar om echt te starten met marketing en het ook echt vol te houden is het zaak om een duidelijk plan te maken. Een duidelijke marketingstrategie gaat je enorm helpen met het maken van waardevolle content en er resultaat eruit te halen.

In dit plan maak je een planning wanneer je iets gaat plaatsen en op welk kanaal. Dit kan je bijvoorbeeld in Excel maken om direct te zien wat je moet doen. Dankzij zo’n planning kan je consistent zichtbaar zijn en verval je minder snel in dat je niks doet omdat je bijvoorbeeld geen inspiratie hebt.

Een plan zorgt er ook voor dat je je content op elkaar kan laten aansluiten. Ik zou je ook van harte willen aanraden om content te hergebruiken. Dus stel je hebt een blog geschreven of een podcast gemaakt, dan kan je er ongetwijfeld ook een aantal posts voor je social media eruit halen. Dat scheelt niet alleen tijd, maar zorgt er ook weer voor dat je naar elkaar kunt verwijzen. Zeg bijvoorbeeld in je post: wil je hier meer over lezen/horen/zien? Kijk dan naar m’n blog/podcast/video. 

Stap 5: ga beginnen!

Tijd voor de laatste stap en dat is om daadwerkelijk te gaan starten met marketing! Je zult pas echt gaan merken of je plan werkt als je ermee aan de slag gaat. Dus ga lekker beginnen met content maken, ga spelen!

Wat voor mij altijd goed helpt is om eerst m’n doel te bepalen, dan een concept te maken en het vervolgens uit te werken. Dus eerst denk ik na: wat wil ik dat mensen doen nadat ze m’n content hebben gezien? Wil ik mensen informeren, ervoor zorgen dat ze contact met me opnemen, doorklikken naar andere content, een persoonlijk verhaal vertellen of nog wat anders? 

Als ik het doel weet ga ik een ruw concept maken. Dus ik bepaal wat de titel wordt waardoor mensen verder gaan lezen, dan bepaal ik in een paar zinnen wat ongeveer de rest van de inhoud wordt en bepaal ik de afsluiting. Dit geeft mij altijd genoeg structuur om de rest vrij snel uit te werken omdat de opzet goed staat. 

Zeker bij marketing is het belangrijk om te gaan testen en te blijven verbeteren. Wat gebeurt er als je een blog net een andere titel geeft? Of als je net een andere afbeelding of eerste regel gebruikt bij een social media post? Blijf spelen en kijk of je nog betere resultaten kan krijgen!

En nu?

Om te starten met je marketing is het dus belangrijk om stap voor stap een stevige basis neer te zetten. Je begint bij de fundering van je bedrijf, bepaalt vervolgens je kanalen en onderwerpen, maakt er een geheel van in een duidelijk plan en als laatste moet je aan de slag gaan en blijven testen.

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn.