Propositie & positionering: vergroot je naamsbekendheid

door | okt 20, 2020

Heb je zo’n fantastisch bedrijf maar dan weet niemand je naam en wat je onderscheidend maakt, zonde natuurlijk! Om je naamsbekendheid te vergroten moet je helder hebben wat je propositie is en hoe je dat gaat positioneren. In deze blog vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen!

Propositie & positionering: vergroot je naamsbekendheid

Als je hoort “Just do it!” aan welk merk denk je dan? Nike! De positionering is heel helder en goed te onthouden. Het past ook goed bij de propositie dat Nike iedereen ondersteunt om te sporten en hun dromen waar te maken met hun producten en technologie. 

Propositie is een duidelijke reden waarom een klant moet kiezen voor een specifiek merk, product of dienst ten opzichte van alle concurrenten. De positionering is het doelgericht verbinden van een merk aan een verzameling kenmerken en associaties zodat het merk een unieke plek verwerft in de hoofden van potentiële klanten. 

#Tip 1: onderzoek je concurrentie

Als je een unieke plek in het hoofd van je toekomstige klant wilt creëren moet je weten waar je tegenop moet boksen. Het kopiëren van een positionering is daarom geen slimme keuze.

Onderzoek hoe de markt eruit ziet. Welke concurrenten heb je? Wat is hun aanbod en het prijspeil? Wat is de slogan en welke Unique Selling Point (USP) zit hierin? Hoe hebben ze dit verwoord en wat is de uitstraling? Door veel deskresearch te doen kom je een heel eind!

Coolblue heeft bijvoorbeeld als slogan ‘alles voor een glimlach’. Ze onderscheiden zichzelf door zich te profileren als meest klantgerichte bedrijf van Nederland en België. Je hoeft dus niet per se een onderscheidend product te hebben, maar een kenmerk zoals de beste klantenservice kan jouw merk ook uniek maken.

Propositie Coolblue

#Tip 2: sluit je positionering aan bij je doelgroep en het bedrijf

We kunnen het je niet vaak genoeg zeggen, maar gebruik de taal van je klant! De propositie en positionering moeten aansluiten bij het bedrijf en bij haar (potentiële) klanten

Hierbij geldt weer: je moet een keuze maken. Waarschijnlijk kan je vele USP’s noemen waarom jouw doelgroep toch echt voor jou moet kiezen. Maar helaas, dit maakt het niet bepaald duidelijker. Kies één USP waar je bekend om wilt staan en waar je doelgroep de grootste behoefte aan heeft. 

#Tip 3: houd het eenvoudig: slogan

We kunnen ons voorstellen dat je met de bovenstaande zin een hele alinea hebt geschreven. Dit was nodig om helder te hebben wat jouw bedrijf uniek maakt. Dan is het nu tijd om dit te gaan vertalen en het eenvoudiger te gaan verwoorden! Probeer de positionering zo kort en krachtig mogelijk te maken zodat het makkelijk te onthouden valt en zo de gewenste breinpositie kan veroveren in een slogan.

Een slogan is de positionering teruggebracht tot de essentie in één zin

Tijd voor een kleine quiz! Aan welke bedrijven denk jij bij de volgende zinnen? Kijk onderaan de blog voor de antwoorden!

  1. Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar 
  2. Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker 
  3. Smelt in de mond, niet in de hand
  4. Niet omdat het moet, maar omdat het kan 

#Tip 4: voer je positionering overal in door

Heb je je propositie, positionering en slogan helemaal helder? Wat goed! Dan is het nu tijd om dit overal consistent in terug te laten komen. Mensen toetsen de gecommuniceerde positionering namelijk bewust en onbewust aan andere zaken van je bedrijf. Zichtbaar en onzichtbaar. Denk hierbij aan je website, marketing, communicatie en zelfs de bedrijfsvoering. Wees je dus bewust van je manier van communiceren en je uitstraling!

Hoe vergroot jij jouw naamsbekendheid?

Een succesvolle strategie heeft een heldere positionering nodig over het bedrijf om een unieke positie in de hersenen van de doelgroep te veroveren. Door kort maar krachtig te formuleren waarom een klant voor het merk moet kiezen en dit consistent te gebruiken ontstaat een krachtige merkbeleving

Heb jij je propositie en positionering helder? We helpen je graag!

P.s. de antwoorden:

  1. Albert Heijn 
  2. Belastingdienst
  3. M&M
  4. Tele2