Maak een goede weggever dankzij deze stappen

door | feb 7, 2022

Je hebt ongetwijfeld wel eens een e-book gedownload of een webinar gekeken. Dit zijn voorbeelden van gratis weggevers. Heb jij zelf al een gratis weggever? Veel ondernemers hebben wel iets wat ze gratis weggeven aan potentiële klanten. Het is slim om een goede weggever te maken en er zijn ook onwijs veel mogelijkheden. Waarom het slim is om een goede weggever te maken, wat voor soorten er zijn en hoe je er eentje maakt lees je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Waarom een goede weggever slim is om te maken

Misschien heb je al besloten om een gratis weggever te maken, maar misschien ook niet. Er zijn 3 grote voordelen aan het hebben van een goede weggever:

  1. Allereerst kun je nieuwe mensen aantrekken. Zeker als je adverteert met je freebie kan je mensen bereiken die jou nog niet kennen, maar wel geïnteresseerd zijn in jouw kennis. 
  2. Doordat mensen hun gegevens in moeten vullen voordat ze je gratis weggever krijgen kan je belangrijke informatie verzamelen van potentiële klanten. Deze mensen kan je vervolgens weer opvolgen met mailtjes om met ze in contact te blijven. Zo kan je ze verder opwarmen om je betaalde aanbod te kopen.
  3. In je gratis weggever kan je op een persoonlijke manier je expertise laten zien. Je kunt een persoonlijk verhaal vertellen over jezelf om mensen kennis te laten maken met je. Ook kan je verder in de freebie je kennis delen en mensen bewust maken dat ze jouw hulp nodig hebben.

Welke soorten gratis weggevers er zijn

Er zijn veel verschillende vormen van een goede weggever. Er zijn digitale versies, maar je kent ongetwijfeld ook de samples van een product. Ik richt me nu alleen op de digitale weggevers.

Een aantal mogelijkheden zijn:

  1. E-book. De bekendste vorm van een gratis weggever is een e-book. Hier maak je een document waarin je inspeelt op een bepaald onderwerp en deel je hier je kennis over. Dit e-book is te downloaden op de website en op te slaan op iemands computer. Bijvoorbeeld mijn e-book: Gratis e-book.
  2. Checklist. Een checklist is een document die iemand kan invullen om vervolgens inzicht te krijgen hoe diegene ervoor staat bij een bepaald onderwerp. Bekijk bijvoorbeeld eens m’n Ultieme Online Marketing Checklist, hier kunnen mensen vragen invullen om te zien hoe goed hun marketing is. 
  3. Template. Templates zijn documenten die mensen kunnen invullen en kunnen aanpassen naar hun eigen wensen. Denk bijvoorbeeld aan templates voor social media posts. Dan maak je een aantal voorbeelden van posts die anderen kunnen gebruiken voor zichzelf. 
  4. Challenge. Een gratis challenge zie je steeds vaker. Het is meestal een meerdaags event waarbij je elke dag een video (live webinar of opgenomen video) en werkboek krijgt. Hiermee kan je mensen enorm helpen met het zetten van stappen. Bekijk eens mijn challenge om te zien hoe ik dit heb gedaan.
  5. Training/video. Je kunt als freebie ook goed een video maken of een korte training met meerdere video’s. Zo merken mensen direct hoe jij in elkaar zit en wat voor energie jij overbrengt. Dit kan ook in de vorm van een webinar.
  6. Kort gesprek. Een andere waardevolle gratis weggever is als potentiële klanten een gratis gesprek met je in kunnen plannen. Zeker als mensen geïnteresseerd zijn in jouw aanbod en ze precies in je doelgroep vallen is dit heel waardevol. Je kunt in een gesprek goed kennismaken, je kennis delen en je aanbod doen. Persoonlijker dan in een gesprek kan niet! Zo weet je direct of je een goede klik hebt en diegene goed kunt helpen. Ik heb m’n gratis inspiratiesessie hiervoor.
  7. Een gedeelte van een boek of betaalde cursus. De laatste gratis weggever is om een stukje van een betaald product weg te geven. Bijvoorbeeld de eerste module van je cursus of eerste hoofdstuk van je boek. Zo zien mensen direct hoe het in elkaar zit en of het wat voor ze is. Dan wordt het doorstromen en kopen van het product een stuk laagdrempeliger. 

Hoe maak je een goede weggever?

Als het goed is heb je nu besloten wat voor vorm je gaat gebruiken. Dan is het tijd om aan de uitwerking te beginnen!

Allereerst ga je het onderwerp bepalen. Een goede weggever is gebaseerd op een direct probleem dat jouw doelgroep ervaart. Kies hierbij 1 specifiek probleem dat je gaat oplossen. Het kan helpen om voor jezelf een lijst te hebben van problemen die jouw doelgroep heeft. Daar kan je er vervolgens een van kiezen waar jij een goede weggever over kunt maken. Heb je nog geen inzicht in de problemen van je doelgroep? Begin daar dan eerst mee.

Na het onderwerp ga je de inhoud uitwerken. Bij een goede weggever ga je je vooral focussen op het bewust maken van je doelgroep. Je kunt natuurlijk wel wat praktische tips delen, maar je wilt vooral je potentiële klanten erop wijzen dat ze jouw hulp nodig hebben. Dit doe je door in te gaan op het probleem en het verlangen dat ze hebben over jouw onderwerp. 

Stel dat jouw gratis weggever gaat over meer zelfvertrouwen. Je kunt dan prima een paar tips geven waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. Verder ga je dan vertellen over hoe vervelend het is als je weinig zelfvertrouwen hebt en hoe je leven eruit kan zien als je dat wel hebt. Dit kan je in de vorm van opdrachten doen, uitleg geven of je persoonlijke verhaal erover vertellen. Hierdoor komen ze tot de conclusie dat ze aan hun zelfvertrouwen moeten werken en jouw hulp hierbij nodig hebben.

Een goede weggever werkt ook aan de emotionele connectie met jou en vertrouwen. Begin je freebie dan ook met jezelf voor te stellen en jouw verhaal te vertellen. Waarom wil je zo graag deze weggever met mensen delen? Wat heb je over dit onderwerp zelf meegemaakt en welke les hiervan wil je doorgeven? Vertel dit!

Als afsluiter van je weggever werk je aan het vertrouwen en doe je een aanbod. Deel genoeg reviews van klanten, vertel over je aanbod en doe een aanbieding. Zorg er wel voor dat het een logisch vervolg is van de inhoud. Je kunt dit doen door er in je verhaal een bruggetje naar te maken zoals ‘Wil jij dit nou ook? Bekijk dan [je aanbod]’.

Als je een checklist hebt kan je o.b.v. de uitslag een aanbod doen. Als je in gesprek bent kan je je gesprek afsluiten met een passend aanbod. Als je een deel van je betaalde aanbod als freebie hebt zeg je ‘Wil je de rest ook zien? Koop het dan hier voor [aanbieding]’. Doe het zoals het goed voelt voor jou!

Als laatste stap bij een goede weggever hoort nog de opmaak. Afhankelijk van de soort zal dit anders werken. Een professionele vormgeving zorgt voor een goede indruk en vertrouwen, dus onderschat dit niet! Maak je document mooi op, maak een professionele presentatie voor je video of maak een tof template. Laat het uitstralen waar jij voor staat!

En nu?

Wil jij een goede weggever maken? Het biedt vele voordelen om potentiële klanten aan te trekken en je kunt zo met ze in contact blijven. Er zijn diverse mogelijkheden voor een toffe freebie, zoals een e-book, checklist, template, video, webinar, challenge, gratis gesprek of een deel van je betaalde aanbod. Ongetwijfeld is er een vorm dat bij jou past!

Het is belangrijk dat je een goede weggever sterk opbouwt. Je begint met 1 specifiek probleem te kiezen als onderwerp, gaat vooral in op de bewustwording en je werkt aan de emotionele connectie. Je sluit je weggever af met een passend aanbod en vergeet natuurlijk ook niet om je freebie mooi vorm te geven zodat het uitstraalt waar jij voor staat!

Wil je zelf ook een goede weggever maken? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Geen zorgen over de inhoud of techniek! Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.