Hoe maak je goede content? 5 stappen voor ijzersterke content

door | nov 11, 2021

Goede content maken kan best wel een uitdaging zijn. Iedereen kan content maken, maar dat zegt niet dat het ook goed of waardevol is voor de ontvanger. 

Als je nog geen content maakt zullen potentiële klanten je niet weten te vinden, je gaan volgen en je waarde inzien. Het is dus zaak om hiermee aan de slag te gaan.

En als je al wel content maakt maar het levert je niks op moet je jezelf afvragen hoe goed die content is. Blijkbaar spreekt het jouw ideale klant niet aan waardoor je ook niet opvalt en ze aan je voorbij scrollen. Dus dat is zonde van je tijd en energie!

Maar niet getreurd, want je bent met deze blog precies op de juiste plek! Ik ga je meenemen in het proces hoe je zelf goede content maakt. 

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Voordat je begint…

Voordat we de stappen gaan doorlopen wil ik je eerst nog op het hart drukken dat het onwijs belangrijk is om je doelgroep door en door te kennen. Als je nu niet direct de grootste problemen en verlangens kunt opnoemen van jouw ideale klant is er werk aan de winkel. Het hele ding van goede content maken is dat het ze aanspreekt en waardevol voor ze is. Je moet weten waar ze van wakker liggen, wat hun grootste dromen zijn en ook wat de consequenties zijn als ze dat niet doet. Daar ga je namelijk op inspelen met je content om te laten zien dat je ze snapt en het beste kunt helpen!

Dan wil ik ook nog kort benoemen dat je je tone of voice moet weten. Dit is jouw manier van communiceren die resoneert met jouw ideale klant. Hiermee bepaal je of je informeel of juist zakelijk schrijft, met grapjes of serieus of dat je bijvoorbeeld emoji’s kunt gebruiken of niet. Door dit vast te leggen kan je consistent communiceren en sluit je content aan bij jou en je doelgroep.

Pas zodra je deze twee onderdelen helder hebt kan je doorgaan met de volgende stappen naar goede content.

Stap 1: Bepaal je onderwerp

Voor goede content heb je allereerst een helder onderwerp nodig waar je genoeg over te vertellen hebt. Voor een stuk content kies je 1 specifiek onderwerp uit, anders wordt het te vaag. Je kunt dit zo specifiek maken als je zelf wilt. 

Wat voor onderwerp je kiest hangt af van hoe breed je je content stuk wilt maken. Zo kan je je doelgroep een introductie geven over een onderwerp en het dus heel algemeen houden, maar je kunt ook de diepte ingaan over een specifiek onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over marketing, maar ook heel specifiek als welke hashtags iemand moet gebruiken. 

Hoe je tot deze onderwerpen komt heb ik al eerder een blog geschreven, deze lees je hier: Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten.

Stap 2: Kies je doel(en)

Om goede content te kunnen maken kies je na het onderwerp je doel(en) bij het stuk content. Dit geeft namelijk de richting waar je naartoe wilt met je content. Wat wil je bereiken? Wil je dat mensen iets nieuws leren, aanzetten tot een bepaalde actie of wil je je mening delen?

Er zijn 6 verschillende doelen voor je content:

  1. Als eerste hebben we informeren. Hier deel je heel feitelijk kennis, zoals Wikipedia dat ook doet. Hier zit geen enkel oordeel in. Je geeft zo duidelijk mogelijk uitleg over een bepaald onderwerp.
  2. Als tweede hebben we instrueren. Dit is ook een stukje informeren, maar hier ga je meer in op de hoe vraag. Dit kunnen dus ook foto’s en video’s zijn met instructies hoe iemand iets moet doen. Het moet niet te uitgebreid zijn, maar vooral de ontvanger verder helpen.
  3. Als derde doel hebben we overtuigen. Hier laat je echt je expertise zien, deel je je kennis en bewijs dat je ook echt verstand hebt van dit onderwerp. Bij overtuigen wil je dat de ontvanger jouw mening overneemt, dus hier kan je ook je mening delen. 
  4. Als vierde doel hebben we emotioneren. Hierbij wil je de ontvanger raken. Dit mag blijdschap zijn, maar ook verdriet of boosheid. Vaak wordt dit in combinatie gebruikt met overtuigen om die gevoelens op te wekken. 
  5. Het vijfde doel is activeren. Je wilt dat de ontvanger een bepaalde actie uitvoert, zoals in gesprek komen met je, reageren op je bericht, een product te kopen of bijvoorbeeld je weggever downloaden. Hiervoor is het slim om eerst in te spelen op de pijn en verlangens van je ideale klant om vervolgens duidelijk neer te zetten welke actie je wilt dat mensen uitvoeren.
  6. Als laatste doel is er nog inspireren. Hierbij wil je de ontvanger anders laten nadenken over een bepaald onderwerp. Om dit te doen zet je vaak de andere doelen ook in om mensen tot deze nieuwe inzichten te komen en te laten omdenken.

Stap 3: Kies je invalshoek(en)

Goede content kent een of meerdere invalshoeken. Naast het doel kan je namelijk informatie overbrengen op een hele persoonlijke manier, maar ook heel feitelijk. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de doelen: je kunt prima meerdere soorten gebruiken in 1 stuk om goede content te maken. Zo laat je niet alleen jezelf zien, maar ook dat je je doelgroep begrijpt en kunt helpen. Maar je kunt ook prima 1 soort gebruiken voor je content.

Er zijn 4 verschillende soorten content:

  1. Allereerst persoonlijke content. Je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt, maar het is een hele sterke manier om aan de emotionele connectie met je ideale klant te werken. Het is super waardevol om de ontvanger mee te nemen in een ervaring die je hebt gehad en de les die je hieruit hebt gehaald. 
  2. De tweede soort is pain & pleasure. Hier ga je in op een probleem en of verlangen van jouw ideale klant. Maak ze bewust van een probleem wat ze nu ervaren en wat ze juist het allerliefst zouden willen hebben of zijn. Laat zien dat je ze begrijpt! 
  3. De derde soort draait om je expert status. Claim jouw plek en laat zien dat je alles in huis hebt om jouw ideale klant te helpen! Hiervoor deel je je kennis met tips, uitleg over een onderwerp en vooral ook bewijs dat je echt verstand hebt hierover. Laat dus ook reviews zien van enthousiaste klanten om mensen te overtuigen dat ze bij jou moeten zijn.
  4. Als laatste soort hebben we nog sales content. Je kunt dit heel hard of zacht insteken. Dus bij hard sales zeg je ‘koop nu mijn cursus’ en bij soft selling doe je geen direct aanbod en zeg je ‘ontdek nu de oplossing om aan meer fijne klanten te komen bij mij’. Niet elke post hoeft af te sluiten met een salespitch, dat gaat mensen na een tijdje ook tegenstaan. Wissel dus af met een andere afsluiting en sales.

Stap 4: Goede content opbouwen

Goede content heeft ook een goede opbouw nodig. Nu je de basis hebt staan en weet wat je precies wilt met je content gaan we het in elkaar zetten. Zelf maak ik meestal eerst een opzet van de onderstaande opbouw voordat ik het helemaal ga uitwerken. Dan weet ik dat het verhaal klopt en kan ik sneller alles uitwerken.

De onderdelen waar goede content uit bestaat zijn:

  1. Wat het allerbelangrijkste is bij content en wat veel mensen vergeten is om een goede aandachtstrekker te hebben. Met die eerste zin bepaal je namelijk of mensen verder gaan lezen of luisteren. Maak hier een bold statement, zet een pain of verlangen neer of iets wat mensen nieuwsgierig maakt. 
  2. Na de eerste zin wil je dat mensen jouw content blijven consumeren. Dan is de introductie ook belangrijk. Hier wil je meteen mensen meenemen in je verhaal. Deel bijvoorbeeld een persoonlijk verhaal of ga in op de pijn, verlangens of consequenties als mensen hun probleem niet aanpakken. 
  3. Na de introductie ga je over op de inhoud. Afhankelijk van je doel en het soort content ga je tips geven, je visie over het onderwerp delen, vertel je een persoonlijk verhaal of ga je verder met de pains, pleasures en consequenties. 
  4. Als laatste heb je natuurlijk nog je call to action. Hierbij kan je een vraag stellen waar je graag antwoord op wilt, mensen je content op te laten slaan of te delen, maar je kunt natuurlijk ook ontvangers sturen naar je aanbod. Vertel wat over een product, je webinar of je gratis weggever. Probeer in ieder geval een fijn bruggetje hiernaar te maken. Dus zeg niet vanuit het niets ‘download nu mijn e-book’ maar zeg bijvoorbeeld ‘wil je nou ook leren hoe je marketing op je eigen manier kan aanpakken? Download dan mijn gratis e-book in de link in bio!’. Dat voelt veel natuurlijker en daarbij kan je dus ook nog mensen extra overhalen die actie te zetten omdat het een logisch vervolg is van je content. 

Stap 5: Aantrekkelijk beeldgebruik

De allerlaatste stap naar goede content is aantrekkelijk beeldgebruik. Je kunt nog de allerbeste content hebben gemaakt, maar je wilt ook dat het visueel de aandacht trekt. 

Om dit te doen is het altijd aan te raden om iets van beeld erbij te doen. Dit kan een foto, video of andere afbeelding zijn. Gebruik een foto van jezelf of van het onderwerp waar je content over gaat. Gebruik in ieder geval geen stockfoto, dat is zo onpersoonlijk. Het is wel handig om een preset te gebruiken voor je foto’s, dan hebben ze allemaal dezelfde uitstraling qua kleuren, licht en contrast. Dan passen ze altijd bij elkaar.

Video’s kan je ook zelf maken en hoeven niet super professioneel in elkaar te zitten voor de meeste gevallen. Neem het op met je telefoon en zet het online! 

Als laatste kan je ook nog andere afbeeldingen gebruiken zoals een quote, review of infographic. Zeker om af te wisselen met foto’s werkt dit heel goed en je kunt ook nog informatie in de afbeelding zetten. Hiervoor is het heel fijn om met templates te werken zodat je efficiënt afbeeldingen kunt maken die een consistente uitstraling hebben. Deze zijn heel eenvoudig in Canva te maken en aan te passen naar je huisstijl. Maak ze aantrekkelijk zodat het mensen opvalt en ze jouw goede content gaan lezen!

En nu?

Om goede content te maken is het dus belangrijk om stap voor stap een ijzersterke basis neer te zetten zodat je jouw ideale klant aanspreekt en je doel bereikt met je content. Hiervoor bepaal je eerst het onderwerp, dan je doel(en) en invalshoek(en) waarna je het gaat opbouwen. Als kers op de taart voeg je nog een aantrekkelijk beeld toe zodat jouw ideale klant niet meer om je heen kan!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn.