Hoe maak je een goede blog? 4 stappen en voorbeelden

door | jun 28, 2022

Blogs zijn ontzettend waardevol in je marketing. Een goede blog zorgt er niet alleen voor dat jij je expertise en verhaal goed over kunt brengen, maar je wordt er ook nog eens beter door gevonden. 

Misschien ben jij een van de gelukkigen die uit zichzelf een goede blog kan schrijven die ook nog eens goed gevonden wordt in Google. Maar ik kan me ook voorstellen dat je niet weet hoe je zoiets aanpakt. Ik schrijf zelf al jaren blogs omdat ik dat heel erg leuk vind. Deze worden ook goed gevonden op Google. Ik neem je graag mee in mijn proces om een goede blog te schrijven zodat je bij mij kunt spieken!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Hoe maak je een goede blog?

Stap 1: kies je onderwerp

Allereerst wil je natuurlijk wel een goede blog schrijven die mensen ook daadwerkelijk interessant vinden om te lezen. Hiervoor wil je gaan onderzoeken wat mensen interessante onderwerpen vinden. Een leuke tool om hiervoor te gebruiken is answer the public. Hier kan je op een term zoeken en dan zie je vanzelf wat mensen precies opzoeken over dit onderwerp. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan kijken waar je concurrenten zoal over schrijven. 

Een andere goede manier om aan onderwerpen te komen is om antwoord te geven op de problemen en vragen die je ideale klant heeft. Dit geeft vaak ook genoeg inspiratie om een lijst aan onderwerpen te bedenken.

Stap 2: bepaal je zoekwoord

Om ervoor te zorgen dat je blog echt goed getoond wordt in Google maak je gebruik van een specifiek zoekwoord. Stel je gaat een blog schrijven over “5 tips om een goede blog te schrijven” kan je zoekwoord zijn “goede blog schrijven”. 

Om onderzoek te doen naar een goed zoekwoord kan je Ubersuggest gebruiken. Als je weet naar welk zoekwoord vaak wordt gezocht kies je dit zoekwoord en ga je dit regelmatig gebruiken in je tekst. De tekst moet natuurlijk nog wel fijn leesbaar zijn, maar gebruik dus dit zoekwoord wel in je teksten. Zo zet je in het in de inleiding, laat je het terugkomen in de titel en koppen en natuurlijk regelmatig in de inhoud. 

Stap 3: een goede blog opbouwen

Nu je het onderwerp en het zoekwoord hebt is het tijd om de blog goed op te bouwen. Een goede blog bestaat uit een aantal onderdelen: de titel, eerste zin, intro, subkoppen, inhoud en op het eind een call to action.

Titel

De titel is natuurlijk datgene wat iemand wel of niet gaat aanspreken om je blog te gaan lezen. Daarom wil je een titel bedenken die duidelijk maakt waar het artikel over gaat maar ook triggert om mensen te overtuigen het artikel ook daadwerkelijk te gaan lezen. Denk hierbij ook aan dat het een zin is waar mensen naar zoeken en die dus ook fijn leesbaar is. 

Dit kan je op meerdere manieren doen:

  1. Formuleer het als een vraag waar mensen naar zoeken, zoals “Hoe bouw je een goede blog op?”
  2. Formuleer het als een vraag en daarbij het antwoord, zoals “Hoe bouw je een goede blog op, lees deze tips!”
  3. Maak er een lijstje van, zoals “5 tips om een goede blog te schrijven”
  4. Formuleer het met deze of dit, zoals “met deze tips schrijf je een sterke blog”
  5. Maak er een hoe of waarom zin van, zoals “waarom je blog niet wordt gelezen”
  6. Durf een statement te maken, zoals “een blog moet waardevol zijn”

Eerste zin

Met de eerste zin wil je ervoor zorgen dat mensen blijven doorlezen, dus hier mag je ook best een prikkelende zin van maken. Stel je begint je blog meteen met de zin “Ik moet iets bekennen”, dan denkt de lezer meteen “oh wat dan, snel doorlezen!”. Je kunt je blog ook beginnen met het stellen van een vraag, een statement of ingaan op een probleem waar jouw doelgroep zich in herkent. 

Intro

In de intro wil je laten zien dat je de lezer begrijpt. Hier kan je bijvoorbeeld heel mooi een persoonlijk verhaaltje vertellen over iets wat jij hebt meegemaakt over het probleem waar je blog antwoord op geeft. Dus bijvoorbeeld dat je zelf ook eerst moeite had met blogs schrijven, maar dat je nu voor jezelf een goede aanpak hebt gevonden. Dan kan je in de intro hier over vertellen. Een goede intro zorgt ervoor dat mensen vertrouwen hebben dat je een goede blog hebt geschreven dat ze verder helpt.

Verder is het ook fijn om direct even kort samen te vatten wat je precies gaat behandelen in de blog, net zoals wat ik doe aan het begin van m’n blog. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten!

Subkoppen

Subkoppen geven je tekst structuur. Kijk ook maar eens naar jezelf: hoe vaak scan jij eerst de tekst van de subkoppen om te bepalen of je het helemaal gaat lezen? Voordat je de hele inhoud van je blog gaat uitwerken bedenk je de subkoppen om te bepalen hoe je je verhaal gaat onderverdelen. Deze kan je als een vraag schrijven zoals “Wat zijn subkoppen?” of gewoon als “Subkoppen”. Zolang het maar duidelijk is voor de lezer wat je gaat behandelen. Een goede blog heeft hier een duidelijke structuur in.

Stap 4: een goede blog schrijven

Inhoud

Zodra je opzet staat ga je je verhaal vertellen! Als je je subkoppen al helder hebt zal het uitschrijven van de rest van je content makkelijker gaan. Let erop dat je niet al te lange zinnen maakt en alinea’s, we willen wel dat het fijn leesbaar is. Opsommingen met bulletpoints kunnen ook heel fijn zijn voor de afwisseling! 

Probeer of je het vanuit jezelf kunt vertellen. Ik vind het zelf ook altijd belangrijk om m’n teksten zo te schrijven zoals ik het zou zeggen, dan leest dat ook prettig. Zorg er dus voor dat de inhoud lekker leest.

Eventueel een samenvatting

Zeker bij een lange blog is het wel fijn als er op het eind nog een korte samenvatting en conclusie zijn. Herhaal kort je belangrijkste punten en een korte conclusie als statement. Dat helpt lezers om je verhaal te onthouden en af te ronden voor zichzelf. Deze samenvatting kan je voor jezelf ook zien als een overgang tussen de inhoud en je call to action.

Call to Action

Over de call to action gesproken, dit is dus een bepaalde actie die je wilt dat de lezer doet. Dus denk aan het downloaden van een e-book, contact opnemen of een product bestellen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je vraagt om een reactie op je blog. Wees niet bang dat mensen het vervelend vinden als je zo’n call to action neerzet, het is een logische vervolgstap voor de lezer. 

Vraag je hierbij dus wel af wat hiervoor de beste actie zou zijn na je blog te hebben gelezen. Het moet wel aansluiten op de inhoud, anders levert het niks op. Een goede blog heeft dus een duidelijke afsluiting.

En nu?

En nu ga ik over op mijn afsluiting ;). Ik vind blogs ontzettend waardevol in je online marketing. Je kunt niet alleen je verhaal overbrengen, maar het helpt ook enorm in je vindbaarheid. 

Om tot een goede blog te komen zijn er 4 stappen. Allereerst kies je een relevant onderwerp en daarna het passende zoekwoord. Hierna ga je je blog opbouwen. Je bepaalt een pakkende titel, eerste zin, intro en zet een structuur neer door middel van subkoppen. Hierna ga je de inhoud uitwerken en sluit je je blog af met een samenvatting en call to action.

Tijd voor mijn call to action! Mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘ sluit perfect hierop aan. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn!