Goed doelgroeponderzoek doen in 5 stappen

door | jul 18, 2022

In mijn vorige blog had ik het over de voor- en nadelen van doelgroeponderzoek doen. Als je ervoor kiest om doelgroeponderzoek te gaan doen kan ik me voorstellen dat je niet zo goed weet waar je moet beginnen.

In deze blog neem ik je mee in de 5 stappen voor doelgroeponderzoek doen zodat je er ook echt wat uithaalt!

Doelgroeponderzoek doen in 5 stappen

#1 Type onderzoek bepalen

Er zijn diverse soorten doelgroeponderzoek die je kunt doen. Welke het beste past ligt vooral aan de reden van je onderzoek.

De mogelijkheden:

  1. Een 1-op-1 interview. Hierbij kan je de diepte in met iemand doordat je allemaal vragen kunt stellen. Dit is vooral heel handig als je nog helemaal geen idee hebt hoe je doelgroep in elkaar steekt en om een band met iemand op te bouwen.
  2. Een groepsgesprek. Je kunt ook meerdere mensen verzamelen die gezamenlijk over een probleem praten. Zo krijg je direct in 1 keer veel input. Dit is ook geschikt als je nog geen beeld hebt bij je doelgroep. Je kunt alleen minder contact maken met de deelnemers dan bij een 1-op-1 gesprek, al kost het minder tijd dan de losse gesprekken.
  3. Een enquête. Enquêtes zijn ideaal om veel input te verzamelen. Hierbij kan je bijvoorbeeld goed je ideeën valideren, over problemen en verlangens, maar ook testen hoe je aanbod zou aanslaan. Dit is vooral handig als je al wel een beeld hebt en hier dus bevestiging voor wilt krijgen.
  4. Deskresearch. Waarom zelf onderzoek uitzetten als je ook gebruik kunt maken van de informatie die je al online kunt vinden? Je kunt goed de problemen en verlangens van je doelgroep vinden door te kijken waar ze naar zoeken. Ik doe dit bijvoorbeeld door in een groep met ondernemers te kijken naar de vragen die vaak gesteld worden. Hier zit al veel waardevolle input in!

Je kunt ervoor kiezen om je op 1 vorm te richten, maar je kunt het ook combineren. Begin bijvoorbeeld bij deskresearch voor je eerste input, ga daarna met een paar mensen in gesprek om de diepte in te gaan en ga vervolgens je ideeën valideren met een enquête. 

#2 Vragen opstellen

Bij doelgroeponderzoek doen is het belangrijk om te weten welke vragen je beantwoord wilt hebben. Let er op dat je niet al te oppervlakkige vragen gaat stellen, dat levert je niet de inzichten op die je nodig hebt.

Stel vragen over de problemen waar ze tegenaan lopen, wat ze graag anders zouden zien, wat ze verder zou helpen, wat hun dromen zijn, waarom ze zijn gaan ondernemen, waarom ze iets wel of niet zouden doen of kopen. Durf hierbij ook te vragen waarom ze iets vinden, zo leer je ze echt kennen. Onderzoek wat er onder zit.

Maak voor jezelf vooraf een lijstje met je belangrijkste vragen. Dan kan je het gesprek rondom deze vragen sturen. Er zullen ongetwijfeld ook andere vragen in je opkomen tijdens het doelgroeponderzoek doen, dan kan je deze nog stellen als hier ruimte voor is. Op deze manier kan je de leiding nemen en krijg je de input die je zoekt.

#3 Mensen zoeken

Tijd om je deelnemers te gaan zoeken! Zeker bij de interviews is het belangrijk om te bepalen wie je precies wilt spreken. Hiervoor is het slim om een oproep te plaatsen op je social media kanalen en in groepen waar je doelgroep zich bevindt. Benoem in je oproep duidelijk dat het om een doelgroeponderzoek gaat, hoeveel mensen je zoekt, praktische info en de punten waar de mensen zich in moeten herkennen. 

Ook vind ik het zelf wel zo eerlijk als je nog iets terug doet in ruil voor hun tijd. Biedt bijvoorbeeld aan dat je iemand een half uur vragen stelt en een half uur tips geeft. Maak je oproep duidelijk en niet te lang.

Bij je enquête kan je hetzelfde doen, maar deel je dan de link naar je formulier. Maak deze oproep al helemaal kort, maar krachtig. Benoem wat het is, wie je zoekt en hoe lang het invullen van je enquête duurt.

Voor je deskresearch wil je op de plekken zijn waar je doelgroep zich bevindt om te gaan zoeken. Kijk vooral op social media naar hashtags en zoek in groepen. Welke vragen worden er gesteld? Welk probleem komt het meeste terug en hoe verwoorden ze dat?

#4 Onderzoek uitvoeren

Tijd voor je doelgroeponderzoek doen! Voor de interviews is het belangrijk dat je je gesprek opneemt. op die manier kan je rustig je gesprek voeren zonder mee te moeten schrijven. Vraag dit wel van te voren of het oké is bij de deelnemers. 

Ook hoop ik dat dit logisch is, maar ik benoem het toch: wees op tijd! Je deelnemers helpen je, zorg er dan ook voor dat alles netjes op tijd klaar staat en dat je helemaal ready en ontspannen bent voor je gesprek. Dat is voor beide partijen prettig.

Nog een tip die mij enorm helpt: schrijf direct na je gesprek de belangrijkste punten op. Wat is je bijgebleven? Vaak is dit de kern van het gesprek.

Bij je enquête krijg je natuurlijk vanzelf je resultaten. Let er hier wel op dat je blijft letten op de reacties die je krijgt. Stel dat je op een vraag antwoorden krijgt die voor jou geen antwoord geven op je vraag kan je nog je vraag anders formuleren. Het zou zonde zijn als je na 50 reacties erachter komt dat je eigenlijk niet de juiste vragen hebt gesteld.

Bij je deskresearch kan het helpen om de gebruikte links te noteren. Maak voor jezelf een document met je inzichten en zet hierbij de bronnen. Wedden dat je jezelf hier later dankbaar voor bent?

#5 Inzichten gebruiken

Na doelgroeponderzoek doen wil je natuurlijk wel iets doen met de inzichten. Een paar dingen die je ermee kunt doen:

  1. Gebruik letterlijk de zinnen in je content. Stel dat iemand in je interview een probleem op een bepaalde manier omschrijft, gebruik dan letterlijk deze zin. Zet het op je website, salespage, in je blog of nieuwsbrief of in je klantbelofte. Andere mensen uit de doelgroep zullen zich dan ook herkennen in dit probleem.
  2. Je aanbod ontwikkelen of aanpassen. Als je tijdens je doelgroeponderzoek vraagt op welke manier ze graag geholpen willen worden kan hieruit komen dat je een bepaald product of dienst kunt ontwikkelen. Of misschien missen mensen wel iets in je huidige aanbod. Pas het aan o.b.v. je input!
  3. Dingen testen. Ik heb wel eens een salespage naar iemand gestuurd die ik had geïnterviewd om te vragen of ze zich aangetrokken voelde. Als iemand dan zegt: “dit is perfect, ik wil dit nu kopen!” Dan ben je goed bezig. Anders krijg je nog feedback om het te verbeteren. Let er hier ook op dat je iets teruggeeft in ruil voor de feedback, vind ik wel zo eerlijk.
  4. Andere doelgroep kiezen. Misschien denk je wel na je doelgroeponderzoek doen “nope, deze mensen passen niet bij mij”. Dat kan heel goed! Ik heb ook wel inzichten gekregen met wat voor mensen ik juist NIET wil werken. Pas na je onderzoek eventueel je doelgroep aan of kies een heel andere club mensen. Het blijft een proces!

En nu?

Ga jij doelgroeponderzoek doen? Super tof! Ik heb je de 5 stappen uitgelegd voor goed doelgroeponderzoek doen.

Het begint bij het bepalen van je type onderzoek, dus interviews, enquête of deskresearch. Daarna ga je je vragen opstellen om de diepte in te gaan en ga je de mensen zoeken. Dan is het tijd om je onderzoek uit te voeren en als laatste is het nog belangrijk om je inzichten te gebruiken.

Wil je graag jouw doelgroep super helder maken en precies weten hoe je ze met jouw merk omver blaast zodat ze klant bij je worden? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Meer informatie over deze cursus vind je hier.