Digitale brainstorm: tools en 11 tips

door | nov 24, 2020

Of het door Corona komt of dat je wel vaker remote brainstormd, het is altijd handig om dit zo efficiënt en effectief aan te pakken. Zeker als je met een aardige club bent, zonder goed plan kan het behoorlijk chaotisch verlopen. 

In deze blog geven we je een overzicht van geschikte tools en 11 tips om resultaat te halen uit een digitale brainstorm.

Tools

Onze favoriete tool voor brainstormen blijft toch wel papier met sticky notes en stiften. Gelukkig zijn die er ook digitaal! Wij gebruiken twee tools: Mural en Miro. Ze zijn in de basis vergelijkbaar, maar er zijn ook een aantal verschillen. Daarom een overzicht!

Mural

Brainstorm: Mural

 

  • Eenvoudig nieuwe kaartjes aanmaken 
  • Facilitator superpowers
  • Overzichtelijk omdat het bord niet heel groot is
  • Gratis 90 dagen trial
  • Minder integraties

Kosten: vanaf $12 per maand per gebruiker.

Miro

Brainstorm Miro

 

  • Uitgebreid
  • Werkt gebruiksvriendelijk
  • Videochat zit erin
  • Oneindig
  • Kosten als je het met mensen deelt
  • Geen facilitator rol

Kosten: gratis met 1 gebruiker en 3 borden, vanaf $8 per maand per gebruiker bij jaarlijkse betaling.

 

Overeenkomsten

Mural

  • Tegelijk samenwerken
  • Templates
  • Stemmen
  • Timer
  • Mensen volgen & laten volgen

Miro

  • Tegelijk samenwerken
  • Templates (wel drukke templates)
  • Stemmen
  • Timer
  • Mensen volgen & laten volgen

Digitale brainstorm: 11 tips!

#1 Goede voorbereiding

Elke vergadering valt of staat met een goede voorbereiding, zo ook digitaal. Zoals met de tools kan je kiezen voor bestaande templates, maar je kunt ook je eigen template maken. 

Maak eerst een plan: wat is het doel van de brainstorm en welk resultaat wil je? Ook is het belangrijk om te weten welk niveau de deelnemers hebben als het gaat over de tool die je gebruikt en eventuele brainstormtechnieken. 

Richt het bord in, houd rekening dat het wellicht anders kan lopen en maak een extra bord hiervoor en ga vooral oefenen! Doorloop de stappen eventueel met iemand erbij, maar zorg dat je zelf goed weet wat je gaat doen.

#2 Een goed begin is het halve werk

Begin de brainstorm altijd gezamenlijk, het liefst met een leuke intro! Maak bijvoorbeeld een invulopdracht wat ieders z’n lievelingseten is of een leuke vraag over een relevant onderwerp. 

Doordat deelnemers direct kunnen oefenen met de methode zal tijdens de rest van de brainstorm het verloop ook beter zijn. 

Is het een nieuwe tool voor mensen? Kijk of je ze van te voren al kan laten oefenen met het programma en houd rekening met het leren werken ermee. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je zelf goed weet hoe het programma werkt, dus neem zelf ook uitgebreid de tijd om het te leren kennen.

#3 Zorg voor afwisseling

Je kunt templates gebruiken voor goede modellen en een fijne structuur. Gebruik er echter niet te veel, dan verlies je het overzicht. Zorg voor verschillende methodes, anders wordt het saai bij een lange brainstorm.

Ook kun je afwisselen in groepsgrootte. De ene keer kan je met z’n allen tegelijk werken, individueel of in groepjes.

#4 Vraag feedback en hanteer spelregels

Spreek van te voren een aantal spelregels af, zoals: 

  • luister naar elkaar
  • schrijf alles op
  • houd het relevant

Vraag gedurende de brainstorm of alles duidelijk is, of de spelregels genoteerd staan en of iemand nog aanvullingen of vragen heeft.

#5 Kies een focus

Een brainstorm zal waarschijnlijk al alle kanten op gaan, maar dan kan je beter zorgen voor goede kaders waarbinnen we gaan denken. Kies daarom aan het begin een duidelijke focus zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dit kan een vraag, probleem of doelstelling (user story) zijn. Noteer dit groot bovenaan en vraag of iedereen het ermee eens is. Pas daarna kan je verder.

#6 Individueel is ook belangrijk

Nu denk je waarschijnlijk dat een brainstorm constant gezamenlijk is. En ja, centraal beginnen met de focus is heel belangrijk. Daarna is het fijn om mensen even de tijd te geven individueel hun ideeën op te schrijven. Deze kan je daarna gezamenlijk bespreken waarna je mensen weer individueel kan laten noteren. In de stilte kan je soms beter verbanden leggen en focussen.

#7 Maak het visueel

Een brainstorm werkt het beste als je je ideeën visualiseert. Je komt een eind als je alleen mondeling je ideeën uitlegt, maar om het voor iedereen overzichtelijk te houden is het belangrijk om het zichtbaar te maken.

In de tools kan je eenvoudig digitale geeltjes toevoegen en hierop typen. Het kan ook heel handig zijn om de tekenen om je ideeën nog meer tot leven te laten komen. Daarnaast kan je tussen geeltjes lijnen tekenen om de onderlinge verbanden duidelijk te maken of bijvoorbeeld een cirkel tekenen om een groep. Je kunt alle kanten op, maar zorg ervoor dat het voor de rest ook duidelijk is!

#8 Groeperen

Het voordeel van (digitale) geeltjes is natuurlijk dat je ze kunt oppakken en verplaatsen. Door ze te groeperen kan je eenvoudig inzichtelijk maken wat belangrijke onderwerpen zijn die vaker terugkomen. 

Als er bijvoorbeeld 3 post-its over een kat gaan, dan kan je een groepje maken die ‘kat’ heet. Maak gezamenlijk deze groepen zodat je aan de makers ervan kunt maken of de essentie overeen komt met de andere geeltjes uit een specifieke groep. 

#9 Timer en stemming

Het is sowieso aan te raden om met een brainstorm een timer te zetten. Als er geen eindtijd op zit kan je namelijk oneindig door blijven gaan met sparren. Door een timer te gebruiken hou je de druk op de brainstorm wat er voor zorgt dat deelnemers meer gefocust zijn.

Een andere handige tip voor brainstorms is om een stemming te doen. Deelnemers kunnen op alle ideeën bijvoorbeeld 5 stemmen geven op de suggesties die zij het beste vinden. Het voordeel van de digitale tools is dat je dit kunt automatiseren. Geef mensen een vast aantal stemmen en tijd hiervoor en op het eind kan je eenvoudig de beste ideeën presenteren.

#10 Bespreek vervolgstappen

Is de brainstorm voorbij? Dan is het aan te raden om duidelijke vervolgstappen af te spreken. Er is niks zo nutteloos als een brainstorm waar geen actiepunten uitkomen. Bepaal wat er gaat gebeuren met de ideeën, wie wat gaat oppakken en wanneer. Zo houd je de vaart erin!

#11 Stuur naar iedereen een overzicht/download van de brainstorm

Het grootste voordeel van digitaal werken is misschien nog wel dat je niet een puinhoop aan papierwerk hebt liggen. Het is ook leuk om aan de deelnemers een overzicht te sturen van alle ideeën en natuurlijk de vervolgstappen. Wellicht dat je het overzicht nog eventjes wat wilt opschonen en beter structureren, maar deel in ieder geval de resultaten met betrokkenen!

Heb jij wel eens een digitale brainstorm gedaan?