7 Cialdini’s beïnvloedingsprincipes: wat zijn ze en hoe pas je ze toe in je marketing? [inclusief diverse voorbeelden]

door | nov 14, 2022

Of je van Cialdini’s beïnvloedingsprincipes hebt gehoord of niet, je hebt ze zeker weten ervaren. Het is namelijk zo dat deze principes de hele dag, bewust en onbewust, langskomen. Je wordt de hele dag door beïnvloed. In teksten, advertenties, op websites, overal. Beïnvloeden klinkt misschien heftig, maar het komt erop neer dat je mensen aanzet tot het uitvoeren van een bepaalde actie. 

Cialdini’s beïnvloedingsprincipes kan je zelf ook inzetten in je marketing. Wat deze principes precies zijn en hoe je ze gebruikt lees je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Cialdini’s beïnvloedingsprincipes

#1 Wederkerigheid

Misschien herken je het wel: iemand geeft je een compliment en je geeft daarna direct zelf ook een compliment. We willen graag iets teruggeven zodra we iets krijgen, zodat we quitte staan. Deze wederkerigheid zit diep in ons.

Een paar voorbeelden van Cialdini’s principe van wederkerigheid:

  • We krijgen een pepermuntje in restaurants zodat we (hopelijk) een mooie fooi geven. 
  • Je kunt gratis waarde downloaden of krijgen in de hoop dat we daarna gaan betalen voor een dienst.
  • We krijgen extra cadeautjes bij een aankoop, zoals een kortingsbon of een klein geurtje (zoals bij Douglas).

Hoe je dit principe zelf kunt toepassen in je marketing:

  • Geef gratis kennis weg. Dit kan met een download, webinar of gratis gesprek zijn.
  • Geef extra’s weg, zoals extra video’s, een masterclass van een andere expert of bepaalde bestanden.
  • Geef korting na aanmelden voor je nieuwsbrief of het downloaden van je gratis weggever.

#2 Commitment en consistentie

Cialdini’s principe van commitment en consistentie draait erom dat we mensen die afmaken wat ze hebben beloofd sterk vinden. We hebben de afspraak met onszelf gemaakt om iets te doen, dan willen we dit ook afmaken.

In marketing zie je dit terug doordat je in stapjes kennismaakt met een bedrijf. Je komt iemand tegen op social media, gaat volgen, download een keer hun weggever en blijft hun nieuwsbrief ontvangen. Het volgen is de commitment die je maakt met het account en zodra het bedrijf consistent zichtbaar is zul je je steeds meer verbonden er mee voelen.

Ook komt dit principe vaak terug in het aanbod. Eerst begin je met een gratis product en zul je uitgenodigd worden om een goedkoop product te kopen. Vervolgens zul je steeds een aanbod krijgen om verder de prijsladder op te gaan. Hierbij wordt je verleid om de volgende stap in de relatie en dus commitment te nemen.

Hoe je dit principe zelf kunt toepassen in je marketing:

  • Begin met een laagdrempelige instap. Hoe makkelijker de eerste stap in de commitment, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan het volgen op social media, het downloaden van je gratis weggever of aanmelden voor je nieuwsbrief. Vraag hierbij om zo min mogelijk informatie zodat het eenvoudig is om de commitment aan te gaan.
  • Maak jezelf regelmatig zichtbaar. Consistentie is dus heel belangrijk. Dat betekent echter niet dat je altijd exact even vaak iets moet posten, maar wel dat het regelmatig is. Maak hierbij met jezelf de afspraak dat je bijvoorbeeld elke week iets post en elke 2 weken een nieuwsbrief stuurt.
  • Bouw je aanbod in stapjes op. Maak bijvoorbeeld verschillende pakketten in diverse prijsklassen, ontwikkel een goedkoop instapproduct of werk de hele prijsladder uit.

#3 Sympathie

Koop jij liever iets bij iemand waar je je op je gemak voelt of bij iemand waar je dat helemaal niet hebt? Dat eerste natuurlijk. Als we iemand iets gunnen, vinden we die persoon leuk genoeg en hebben we dus sympathie. 

Hoe sterker mensen zich in ons herkennen en het gevoel hebben dat ze ons kennen, hoe groter de kans dat ze bij ons zullen kopen. 

Hoe pas je Cialdini’s beïnvloedingsprincipe van sympathie toe in je marketing:

  • Laat zien wie er achter het bedrijf zit. Deel je gezicht, vertel wat over jezelf en breng je energie over! Dit kan heel goed in een post, video of stories bijvoorbeeld.
  • Maak een over mij pagina op je website. Bij mij is dit een van de meest bekeken pagina’s omdat mensen willen weten wie ik ben.
  • Gebruik eigen foto’s. Niets zo onpersoonlijk als stockfoto’s. Laat zien wie je bent en waar je voor staat!
  • Wees open. Ik heb persoonlijk veel meer sympathie voor de mensen die alles delen. Niet alleen de successen, maar ook de uitdagingen die ze hebben gehad. Dat maakt je menselijk en daardoor zullen anderen zich ook meer in je herkennen.
  • Biedt goede service. Help mensen met een lach, wees vriendelijk en reageer binnen redelijke termijnen. 
  • Gebruik de goede Tone of Voice. Praat zoals je bent en hoe je klanten communiceren. Let er op dat je niet te formeel bent, die afstand werkt sympathie tegen.

#4 Sociale bewijskracht

Voordat je ergens een aankoop doet, hoe vaak bekijk je dan de reviews voordat je het daadwerkelijk koopt? Dat is sociale bewijskracht! Hoe meer reviews, hoe meer vertrouwen. Zeker als er reviews zijn van mensen die op je lijken, dan is de kans groot dat je van hun oordeel uitgaat.

Ik kan het daarom niet vaak genoeg zeggen: gebruik reviews!

Hoe je Cialdini’s beïnvloedingsprincipe van sociale bewijskracht toepast:

  • Vraag om reviews. Dit kan je doen na een samenwerking, gedurende de samenwerking of bijvoorbeeld automatisch in een funnel als mensen iets hebben gekocht. Schaam je niet om dit te vragen.
  • Beschrijf projecten en vraag hierbij de klant om een review.
  • Deel je reviews ook vooral in je marketing. Zet ze op je website, salespage, deel ze in je content, overal! 
  • Gebruik cijfers. Naast de ervaringen van voorgangers is het ook fijn als je ziet hoeveel anderen het product bijvoorbeeld al gekocht hebben, dit geeft ook extra vertrouwen.

#5 Autoriteit

Als voorbeeld voor Cialdini’s beïnvloedingsprincipe van autoriteit wordt altijd een man in een witte jas gebruikt, bijvoorbeeld een dokter. Zodra je in het ziekenhuis loopt en je ziet iemand met een witte doktersjas aan weet je al direct dat je die persoon kunt vertrouwen.

We zijn eerder overtuigd van iemand zijn of haar kwaliteiten als diegene bekend staat als expert. Zeker als diegene wordt aangeraden door andere experts, professionals of bekende personen (hallo influencers).

Hoe je autoriteit kunt inzetten in je marketing:

  • Laat zien dat je een expert bent door het delen van je kennis. Vertel over bepaalde onderwerpen, projecten die je hebt gedaan, je eigen ervaringen. Dit kan je doen in je middelen, zoals een blog, post, video, podcast etc. 
  • Laat je ervaring zien door het delen van reviews, resultaten, diploma’s en cases.
  • Als je bent geïnterviewd of een keurmerk hebt gehaald, deel dit ook overal. 
  • Vraag of anderen jou kunnen aanbevelen.

#6 Schaarste

Schaarste is een van de meest zichtbare van Cialdini’s beïnvloedingsprincipes. Het zijn namelijk de kortingen en acties zoals ‘nog maar 2 beschikbaar’ en ‘alleen vandaag 50% korting’.

Booking.com maakt hier veel gebruik van door te tonen hoeveel mensen er kijken en hoe weinig kamers er nog beschikbaar zijn. Vakantieveilingen doet hetzelfde. Het werkt als een tierelier, want niemand wil de kans mislopen.

Cialdini's beïnvloedingsprincipes - Booking.com prijzen - Studio Rocket Power

Hoe je schaarste kunt inzetten in je marketing:

  • Laat de beschikbaarheid zien van een product. 
  • Speel in op de angst van het mislopen, zoals ‘Laatste kans’, ‘Mis het niet’ en ‘Op is op’.
  • Maak gebruik van korte aanbiedingen (maar toon dit alleen als het echt zo is, anders trappen mensen er niet in). Doe bijvoorbeeld een actie van 24 uur of de eerste 5 klanten.

#7 Eenheid

Wij mensen willen graag onderdeel zijn van een groter geheel, zijn bang om alleen te zijn. Deze groepen worden vaak gevormd door o.a. cultuur, achtergrond, ras, leeftijd, geslacht, beroep, financiën, locatie, nationaliteit, politieke voorkeur, seksualiteit, opleidingsniveau of religie. En heel vaak ook combinaties hiervan.

Denk maar eens aan een community voor ondernemende vrouwen of bijvoorbeeld ondernemende moeders met jonge kinderen. Als je je herkent in de groep wil je hier onderdeel van zijn. 

Hoe je Cialdini’s beïnvloedingsprincipe voor eenheid kunt inzetten:

  • Maak een duidelijke positionering. Hoe duidelijker je kunt communiceren welke groep mensen perfect bij jou passen, hoe beter je ze zult aantrekken. Laat deze positionering vervolgens overal terugkomen.
  • Maak een eigen groep. Dit kan een Facebookgroep zijn om met z’n allen in te gaan, of bijvoorbeeld een periodieke meeting. De vorm maakt niet uit, zolang je maar mensen ergens naar toe kunt sturen en kunt delen over de groep.
  • Ontwikkel een lidmaatschap. Dit is een betaalde vorm van groepen, bijvoorbeeld dat je elke maand een bepaald onderwerp behandelt in de groep. Zo krijg je een kwalitatieve groep waar mensen voor betalen om onderdeel te zijn.
  • Betrek je groep bij je bedrijf. Dit is waarschijnlijk jouw ideale klant, deel dan ook over je bedrijf of vraag hulp van je groep. 

En nu?

Cialdini’s beïnvloedingsprincipes komen overal terug. Misschien moest je wel aan bepaalde situaties denken tijdens het lezen van deze blog. Je wordt overal beïnvloed, want bedrijven willen natuurlijk dat je bij ze komt kopen. Deze principes kan je dus ook goed inzetten voor jezelf!

De 7 beïnvloedingsprincipes zijn:

  1. Wederkerigheid. ‘Voor wat hoort wat’.
  2. Commitment en consistentie. ‘Wie a zegt moet ook b zeggen’. 
  3. Sympathie. ‘Ik mag je, dus ik gun je m’n geld’.
  4. Sociale bewijskracht. ‘Anderen zijn tevreden, dus ik vertrouw je’.
  5. Autoriteit. ‘Je bent een expert, dus je kunt mij ook helpen’.
  6. Schaarste. ‘Nog maar 1 product?! Dan moet ik NU kopen!’
  7. Eenheid. ‘Ik wil bij de groep horen’.

Wil je meer leren over hoe je ervoor zorgt dat je ideale klant bij je komt kopen? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Lees hier meer over de cursus.