9 Tips om je website te verbeteren

door | apr 8, 2020

In ons vorige artikel hebben we de onderdelen uitgelegd waaraan een goede website voldoet. Nu gaan we verder de diepte in en krijg je concrete tips waar je meteen mee aan de slag kan!

Onze 9 tips om je website te verbeteren:

1.Helder doel

Als je weet welke mensen je wilt aantrekken en wat hun behoeftes zijn, kun je per pagina een duidelijk doel stellen. Wil je meer informatie geven, ze contact laten opnemen of ze laten aanmelden voor jouw product of mailinglijst? Dit doel kun je vanuit de doelgroep eenvoudig formuleren dankzij het invullen van de volgende zin (ook wel User Story genaamd):

Als een [type gebruiker] wil ik [actie] zodat ik [actie].

Bijvoorbeeld: als een geregistreerde gebruiker wil ik eenvoudig mijn wachtwoord kunnen resetten zodat ik weer gebruik kan maken van het product.

2. Maak het overzichtelijk

Bezoekers scannen in 8 seconden of de website relevant voor ze is. Je moet dus snel de juiste informatie geven! We beginnen met het scannen van het menu en de homepagina. Zorg dat deze items overzichtelijk zijn! Gebruik hiervoor een duidelijke informatiestructuur, duidelijke titels en genoeg witruimte om de structuur aan te geven. Een duidelijke informatiestructuur zorgt ervoor dat de informatie goed vindbaar en zichtbaar is voor de bezoeker zodat de gebruiker weet waar hij/zij moet zijn.

3. Opgeruimd staat netjes

Wie kent KISS (Keep It Simple, Stupid) of Less is More niet? Te vaak zien we websites met van alles veel te veel. Te veel teksten, te veel plaatjes, te lang, overbodige informatie. We snappen dat je veel kunt vertellen over jouw bedrijf, maar het zorgt er simpelweg voor dat mensen afhaken. Zonde! Wat is essentieel en wat zijn (overbodige) extra’s? Een goed middel om tot de kern te komen is om Mobile First te ontwerpen, dan heb je geen ruimte voor vele afbeeldingen en lappen tekst :).

4. Zorg voor leesbaarheid

Als je dan gaat schrappen in je teksten is er ruimte over voor goede leesbaarheid! Genoeg contrast, prettig leesbaar lettertype, goede zinsopbouw en bulletpoints kunnen al zo’n groot verschil maken! We lezen niet, we scannen. Wees dus slim in je kleurgebruik, dikgedrukte koppen en lijstjes om de teksten behapbaar te maken en makkelijk scanbaar. En zeg ajb ook wat je bedoelt en gebruik watermeloenen-taal, weet iedereen wat je wilt zeggen 😉

5. Maak het aantrekkelijk

Zo’n foto dat je de pixels kunt tellen of een design uit de vorige eeuw? Zoooo witte legging… Dat willen we niet! Gebruik duidelijke foto’s en iconen die je verhaal ondersteunen en zorg er ook vooral voor dat die bestanden niet te groot zijn! Maak het zo aantrekkelijk mogelijk om je website te bekijken. Naast foto’s en iconen kan je hier ook passende kleuren, genoeg witruimte en consistentie in je design voor gebruiken. Hoe langer bezoekers blijven, hoe beter!

6. Maak het persoonlijk

Deze kan ik niet vaak genoeg herhalen. Mensen kopen van mensen, maak je website dan ook menselijk! Schrijf zoals je het zou zeggen, gebruik eigen foto’s en geef een inkijkje in het bedrijf. Ook een goede manier om het persoonlijk te maken is door reviews te plaatsen, laat je ook meteen je expertise zien!

7. Duidelijke Call to Actions

“Meer informatie” in dezelfde kleur als de rest is niet alleen saai en onduidelijk maar ook niet echt opvallend. Vertel mensen wat er gebeurt nadat ze op de knop hebben geklikt “Neem contact op” en gebruik ook vooral een andere kleur dan de rest! Of zoals er wel eens wordt gezegd: “Make it pop!” 😉

8. Zorg dat het werkt

Niets zo irritant als een formulier dat niet werkt of een link die het niet doet. Testen moet je sowieso! Het is verstandig om verschillende designs te testen met een A/B test. Dan maak je twee pagina’s waar een klein verschil in zit om te kunnen kijken welke het beste werkt. Daarnaast wil je dat de website snel laadt. Zo kan je gebruik maken van caching, gecomprimeerde foto’s en goede hosting. Om de snelheid te kunnen testen kan je tools gebruiken zoals https://gtmetrix.com/

9. Vindbaarheid

Nu is je website perfect, maar niemand vindt hem! Wat nu? Om in Google getoond te worden kan je betalen voor advertenties, investeren in marketing en/of SEO (Search Engine Optimalization). Voor de langere termijn gelden voornamelijk SEO en content marketing. Voor dit punt geldt: hoe actueler je website en geïnvesteerd in SEO hoe meer bezoekers je krijgt.

Bonus: goede 404

Houston, we’ve got a problem!

Je wilt natuurlijk het liefste niet dat mensen op een verkeerde link klikken of iets zoeken wat je niet kan tonen. Mochten bezoekers toch op de 404-pagina terechtkomen kan je er wel wat leuks van maken! Het is namelijk de perfecte plek om een grapje te maken en mensen vervolgens naar de belangrijkste pagina’s te sturen. Zorg er in ieder geval voor dat de bezoeker niet gefrustreerd raakt en wegklikt!

En? Al nieuwe ideeën over wat je aan je website gaat verbeteren? Bij alles geldt: de beste websites staan niet stil en worden regelmatig geüpdate om relevant te blijven en de beste waarde te bieden aan de bezoeker.

Wil je een frisse blik op jouw website? Dat kan! Stuur ons een berichtje of kijk op onze website, we brainstormen er graag met je over!