De 10 meest gemaakte branding fouten en hoe je die kan voorkomen

door | aug 10, 2021

Branding fouten komen we overal tegen en het is soms lastig om ons in te houden als we het zien. Het is zo zonde als het gebeurt, maar ook heel logisch!

Vroeger maakten we ze namelijk ook zelf. We hadden nooit stilgestaan bij wat we nou wilden uitstralen, wat onze boodschap was en de visie voor ons bedrijf. Daardoor stond alles op losse schroeven. We durfden geen keuzes te maken en wisselden constant van kleuren, typografie en hebben ontzettend lang gedaan over ons logo.

Iedereen maakt deze branding fouten als ze zelfstandig beginnen met hun branding, maar dat willen we natuurlijk het liefst voorkomen! Daarom ga ik je in deze blog meenemen in de 10 meest gemaakte branding fouten en hoe je die kunt voorkomen.

1. Niet weten wat branding precies inhoudt

De eerste fout is dat mensen niet precies weten wat branding is. Zeker als je er net van hebt gehoord kan het best wel overweldigend zijn. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je branding gaat ontwijken als je er niet veel vanaf weet. 

Daarnaast worden branding en marketing nog vaak door elkaar gehaald, terwijl het 2 verschillende onderdelen zijn van je bedrijf. 

Mocht je dit herkennen, dan heb ik goed nieuws! Ik heb hier namelijk al een uitgebreide blog over geschreven met de uitleg van branding en marketing. Deze lees je hier.

2. Niet stilstaan bij waar ze naartoe willen met hun merk

Zodra mensen zelf met hun branding aan de slag gaan zijn ze alleen bezig met waar ze nu staan met hun bedrijf. Hierdoor kan je wel een mooie brand bouwen, maar bestaat de kans dat je ‘m over een half jaar weer moet gaan aanpassen. Dat wil je natuurlijk niet, want je wilt wel consistent zijn!

Oplossing: formuleer een duidelijke visie waar je met je bedrijf naartoe wilt en laat je branding daarop aansluiten. Zo weet je zeker dat je branding een tijd met je mee kan groeien.

3. Geen duidelijke fundering hebben

Veel mensen vergeten dat branding begint met het ontwikkelen van een stevige fundering. Als je niet direct kunt opnoemen wat je purpose, kernwaarden, ideale klant en boodschap zijn moet je terug naar de tekentafel. Zonder deze basis is je branding niks waard, het is dan een leeg merk. Zonder een brand strategie ga je jouw merk nooit laten groeien en is het visuele aspect ook niks waard.

Dus begin bij die fundering voordat je naar je huisstijl gaat kijken!

4. Te weinig tijd maken om aan je branding te werken

Deze branding fout is natuurlijk veel hardnekkiger dan enkel een gebrek aan tijd. Zodra branding geen prioriteit is zul je ook niet het juiste gevoel kunnen overbrengen op jouw ideale klant en dat is natuurlijk eeuwig zonde!

Ook wordt er vaak onderschat hoeveel werk het is om echt een sterk merk op te zetten. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel hulp je hierbij hebt en hoe goed je bent in keuzes maken, maar het kost zeker wel wat tijd en energie om goed op te zetten.

Maak het dus een prioriteit om aan je branding te werken, plan er tijd voor en ga eraan werken!

5. Het merk voor iedereen maken

Nog zo’n mooie en hardnekkige branding fout: iedereen willen bereiken. Maak je merk niet voor iedereen, want als je iedereen wilt bereiken bereik je niemand. Niet iedereen zal daadwerkelijk jouw ideale klant zijn en dat is alleen maar fijn! Door specifiek te zijn zal jouw doelgroep zich eerder aangetrokken voelen dan door een hele algemene boodschap en uitstraling.

Maak dus een keuze voor jouw ideale klant en richt je branding ook daarop in.

6. Branding baseren op trends i.p.v. wat er echt bij je past

Een branding fout die we vaak voorbij zien komen: je branding baseren op een trend. Tuurlijk, trends zijn hartstikke leuk maar ook tijdelijk. En je wilt na al je harde werk toch niet alles moeten omgooien omdat de trend voorbij is?

En buiten het werk dat je ervoor terugkrijgt is het vooral belangrijk dat je jouw branding baseert op wat er bij jou en je bedrijf past en dat je hier consistent in bent. 

Dus volg alsjeblieft geen trends, tenzij het precies uitstraalt wie je bent en waar je voor staat. Je bouwt pas een sterk merk als je keuzes maakt voor iets wat er echt bij je past!

7. Inconsistent zijn

Inconsistentie is echt een no go als het om branding gaat. Deze hebben wij zelf ook geleerd nadat we steeds onze kleuren, typografie of beeldgebruik hadden aangepast. Je bent namelijk niet meer herkenbaar! Je volgers moeten elke keer weer wennen aan je nieuwe stijl en dat wil je natuurlijk niet. Je wilt dat mensen zien dat jij het bent nog voordat ze je naam hebben gezien.

Consistentie in je branding is echt super belangrijk om betrouwbaar over te komen. Wat denk jij bij iemand die geen keuzes maakt en steeds iets aanpast? Met dat soort mensen wil je vast niet samenwerken.

Dus maak een keuze en blijf erbij. Pas je branding consistent door in je uitingen en let hier ook op. Ben je nou echt totaal niet meer tevreden? Pas het dan in 1x aan en kondig aan dat je het hebt veranderd, heb je ook nog wat te vieren!

8. Alleen focussen op het visuele aspect

De meeste mensen vinden het het leukste om met hun kleuren, typografie, logo en beeldgebruik bezig te gaan en dat snap ik wel! Het is natuurlijk heel interessant om daarmee bezig te gaan, maar als er geen stevige basis is zijn die visuele elementen ook niks waard. 

Pak deze branding fout aan door eerst te werken aan de fundering met je purpose, kernwaarden, ideale klant en boodschap voordat je dit visueel gaat maken. Je zult zien dat het dan veel beter op elkaar aansluit en je dus een veel sterkere branding opzet!

9. Je boodschap vergeten

Goed, je branding staat. Je bent druk bezig geweest en je weet precies wat je boodschap is, toch? Veel mensen vergeten na een tijdje wat ook alweer hun boodschap was. Maar wat je zegt en hoe je communiceert heeft een grote invloed op je publiek. 

Dus pak het er ook weer regelmatig bij. Wees consistent in je verhaal voordat je jouw eigen boodschap vergeet!

10. Branding niet onderhouden

De laatste branding fout alweer. Veel mensen vergeten ook hun branding te onderhouden. Super goed als je branding staat, maar je bedrijf zal in verloop van tijd ook veranderen. Branding is daarom iets wat je niet maar 1 keer doet, maar ook moet onderhouden. Zijn je kernwaarden nog hetzelfde? Werk je nog steeds het liefst met jouw ideale klant? Of kan je misschien nog je boodschap aanscherpen?

Plan tijd om kritisch te kijken naar je branding en of alles nog echt bij je past. Het blijft uiteindelijk een proces!

En nu?

Nu je weet wat de 10 meest gemaakte branding fouten zijn kan je deze gaan aanpakken. Wil je graag deze fouten volledig voorkomen? Volg dan mijn cursus Ontwerp je Merk en Huisstijl!

Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten.